Ιστορίες με στρας, σκέψεις, ρεύσεις, παύσεις, τράς, αλλά χωρίς 'rush'...

Thursday, September 14, 2006

cosa nostra, camora και ελληνική λαμογιά: 'διαπλοκή' και 'διαφθορά'-ο πληθωρικός τοκετός

'Εκπληξη', διαβάζω επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια. Βέεβαια!
Εκτιμώ πάντως, πως αυτός ο τύπος όταν τους κάνανε σεμινάρια στην Αίθουσα Κήπου [να γράψω και διεύθυνση, μήπως..?] με βασική διδαχή, το "σεμνά και ταπεινά"-αυτός θ' άκουσε σεμνά και μετρητά.. Σεβασμός στα άτομα με ειδικές ανάγκες-literally!
Η κοινωνία πάντως στα πέριξ είναι βαθειά χολωμένη μετά από 7 τόπια στο πλεκτό-συνοπτικός απολογισμός διημέρου, για να ασχοληθεί με τετριμμένα..
Η αξιωματική, πάλι, θα ζητήσει _Εξεταστική Επιτροπή_..
Μου υπενθύμισε κάποτε παλαιός κοινοβουλευτικός [καλή του ώρα..]: "όταν θέλεις να κουκουλώσεις κάτι, συγκρότησε μια 'εξεταστική'-δεν θα καταλήξει ποτέ, πουθενά"..
Δεν ξέρω αν διαθέτουμε "κυβέρνηση σικελών"-πάντως, οι μορφές οργάνωσης και αλληλεγγυότητας που διακρίνω να υφίστανται στο δημόσιο βίο παραπέμπουν στο πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας και όχι της πολιτικής επιστήμης.
Κουμπάροι, νονοί [και με τις δυο σημασίες του όρου..], κολλητοί, εταίροι, συνεργάτες (;), συγγενείς-αυτή είναι η Ελλάδα του θεσμικού εκσυγχρονισμού. Τώρα, να πω και τη μαύρη αλήθεια: ακούει ο άλλος ξέρω γω Finanzbank, Credit Agricole, αύριο ψιθυρίζεται για Telefonica Espana, σου λέει κάτσε να τσιμπήσω κατιτις και γω, γιατί αύριο.. όχι ελληνική γαλακτοβιομηχανία-ούτε ψιλικατζίδικο δεν θα υπάρχει να 'ελέγξω'..

Μου 'πε "θα πάρεις "10.000 ευρώ", από τα 2.480.000 ..-κατέθεσαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος θεσμικών παραγόντων που συνδέονται με κυβερνητικά στελέχη-η οικογένεια του μάρτυρα δέχεται απειλές-ο Κούγιας καταγγέλει τον αζζάν πγοβοκατέγ(ρ)-αυτή η χώρα διακινεί τόσο λάδι που περπατάς και γλιστράς..
Συμπαθείς φορτοεκφορτωτές, γραφικοί (;) νομάρχες, ο "αδάμας" Αδαμόπουλος-να ελέγχει τον 'ανταγωνισμό', κι ο κήνσωρ του Alpha των 8.00 στη μέση.
Ο πολιτισμός των παραθύρων-ύψιστη μορφή του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και ιδεοτυπική αντίληψη επίλυσης των 'εθνικών' ζητημάτων.
"Καλοί μου άνθρωποι!", που ΄λεγε κι ο Θανάσης.

Στα σοβαρά τώρα-ν' αλλάξω και το ιδιόλεκτο ;-)
Θα μου επιτρέψετε να διασπάσω μια ευρύτερη συναίνεση-κυρίαρχη στα ζητήματα αυτά..
Ούτε η διαφθορά και πολύ περισσότερο η διαπλοκή είναι όροι που έχουν -λειτουργικά- θέση στο πολιτικό λεξιλόγιο-αν μιλάμε σοβαρά και δεν κάνουμε παπατζιλίκι δηλαδή.
Ειδικά δε, η διαπλοκή ως αντίληψη αποτελεί ελληνική πατέντα.
IMHO, πρόκειται για άλλοθι αδυναμίας [=διάβαζε συχνότατα 'άρνηση'] του πολιτικού δυναμικού της χώρας να αποδεχτεί τη χρεωκοπία του.
Εννοώ, την αδυναμία (;) εφαρμογής ενός υφιστάμενου νομικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ποικίλα [κυρίως _οικονομικά_] αδικήματα που προβλέπει ρητά ο ποινικός κώδικας.[βλ, ΧΑΑ, ΔΕΚΟ, προμήθειες, κλπ].
Γιατι δεν πιστεύω πως όλοι τα παίρνουνε στην κορυφή της δημόσιας ζωής-είναι η χαμηλού βεληνεκούς συναλλαγή που για ποικίλους λόγους δεν έχει γίνει κατορθωτό να αναχαιτιστεί.
Η πλημμελής [επιεικώς] λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ασφαλώς της εμπέδωσης ενός καθεστώτος στοιχειώδους ευνομίας καθώς και η παρατεταμένη [για 155(*& λόγους] αναπαραγωγή πελατειακών δομών, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη ενός λεξιλογίου που στερείται ουσιαστικού έρματος ["διαφθορά", "διαπλοκή", κλπ].
Κομματικοί μηχανισμοί στελεχωμένοι με ντενεκέδες και αποβράσματα. Έχετε δει ποτέ σας 'συμβούλους' [τι καταπληκτική λέξη] απ' αυτούς τους αργόμισθους που στελεχώνουν την κρατική μηχανή; Πάντως αν βλεπατε την κόρη σας σε ραντεβού με κάτι τέτοιες φυσιογνωμίες θα της κόβατε τα πόδια..
Μιλάμε για τις λούμπεν φάτσες-σε συνδυασμό με τα clean-cut gοlden boys που μοστράρουν στη βιτρίνα γράφουν άπαιχτα δίδυμα.
Η τηλεοπτική δημοκρατία στον αστερισμό της οποίας ζούμε, παίζει ασφαλώς το ρόλο της. Ο 'καλός', ο 'κακός' κι ο'άσχημος'-μόνο ο Clint λείπει για να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγεία.
Κατασκευάζει συνεπώς, το μιντιακό στερέωμα, εικόνες και απρόσωπα ιδεολογήματα πίσω από τα οποία αποκρύπτονται άνομα συμφέροντα και αθέμιτες ιδιότελειες. "απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα"-που λέγει και το γνωστό ασμάτιον..
Το πρόβλημα, φρονώ, δεν είναι (δεν μπορεί να είναι) με ποιόν κάνω παρέα και ποιός είναι κουμπάρος μου. Το ζήτημα είναι η ανάληψη πολιτικών ευθυνών, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και η περιγραφή των φαινομένων με όρους θεσμικούς και όχι ηθικούς.
Το αντίθετο αποπροσανατολίζει και αποπολιτικοποιεί.
Όσο η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται τέτοιας τάξης φαινόμενα ως εγγενή [στα όρια της 'εθνικής ιδιοσυστασίας'..], αποχαυνωμένη στον καναπέ και περιμένοντας το βραδυνό ματσάκι στο Champions League, τόσο θα ενδημούν στη 'χωρα της φαιδράς πορτοκαλέας'..(-:
Την Κυριακή το μεσημέρι μου έλεγε κορυφαίος (όσο και σοβαρός) υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης με πίκρα "δεν μπορέσαμε να μπουζουριάσουμε 50 αληταράδες (για το ΧΑΑ), και θα το πληρώνουμε για πολύ-πολύ καιρό. Αν το 'χαμε κάνει τότε..".
Ναι, ρε μάστορα-αλλά, αν η γιαγιά μου ειχε κεραίες και ρόλαρε στο δρόμο στη διαδρομή 'Αγία Σοφία-Πλατεία Παπαδιαμάντη', θα 'ταν τρόλευ με αριθμό 14.
Με τα Αν χτίζουμε ανώγεια και κατώγεια.
Πιθανώς, ως αυτά που φιλοδοξούν να στεγάσουν την αφεντιά τους, οι αδάμαντες-"πειναν' μωρέ και τα παιδάκια σου?", που λέγε κι ο Χατζηχρήστος.

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

...avto me tous symvoulous me plhgwse...

9/15/2006 06:23:00 PM

 
Blogger suigenerisav said...

ΠΩ-ΠΩ, γκάφα ..!!
Καλή μου miumiu [που σου 'χω τόση αγάπη, όση σε κανέναν σε τούτο τον κόσμο..!!], ΔΕΝ σε φαντάστηκα ΚΑΝ όταν μιλούσα για 'συμβούλους' ..
(απίστευτο, αλλά αληθινό, lol)
Αλλά, εσύ δεν πιάνεις.
α) γιατί εσύ είσαι H κολλητή μου-και αποκλείεται να είμαι εγώ λαμόγιο, έτσι ..? ;-)
β) γιατί δεν είσαι σκατόφατσα-εσύ λάμπεις, κοριτσάκι μου.
γ) γιατί εσύ, 'ήσουνα'-και σε 'φύγανε'. Ακριβώς γιατί κατέρριπτες τον λαμογο-κανόνα..
δ) γιατί εγώ δεν μιλάω για golden girls.. :-)

Αλλά, -γενικότερα- κρίνοντας με βάση τη consultantoθητεία σου σε ελληνικό υπουργείο σφάλλω ..??

9/15/2006 07:48:00 PM

 
Blogger pascal said...

Άψογος

9/16/2006 02:48:00 AM

 
Blogger So_Far said...

(*) Συμπληρώστε παρακαλώ τον συλλογισμό του πρώην Υπουργού Οικονομικών για το ΧΑΑ. Έχω την απορία για ό,τι ακολουθεί εκείνο το "αν....."
(*) Κρατώ την πικρή μου εμπειρία για τα δημόσια έργα από το 1991 και μετά, για τα λαμόγια, τους παρατρεχάμενους και τα clean cut look golden boys της βιτρίνας. Θα συμφωνήσω με τον pascal: άψογη περιγραφή

9/16/2006 07:53:00 AM

 
Blogger suigenerisav said...

@
pascalη
thanx, lad.. ;-)

@
τόσο_μακριά
(*) κοίτα, ο μινίστρος δεν απόσωσε τη φράση του.
Υποθέτω, ότι εννοούσε πως τυχόν επιβολή σε μίνιμουμ -έστω- τόνους ενός κράτους δικαίου, θα εμπέδωνε το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα. Θα εκτόνωνε την κοινωνική κατακραυγή εξαιτίας της απώλειας των αποταμιεύσεων δεκαετιών μιας ολόκληρης χώρας στο 'Ναό' της Σοφοκλέους. Και θα διασκέδαζε τη διαδεδομένη κατηγορία στα λάϊκά στρώματα προς το _τότε_ κυβερνητικό κόμμα περί 'ηθικής χαλαρότητας'..
Αλλά αυτό-[μια σοβαρή απόπειρα απόδοσης ποινικών ευθυνών] στην Ελλάδα των κολλητών, δε συνέβη.
Και ΔΕΝ μιλάω για το κυνήγι των μαγισσών που ζητούσε η αντιπολίτευση. Πόσες υποθέσεις έβαλε στο αρχείο η Μπουρμπούλια; Πόσοι άλλοι δεν παραπέμφθηκαν λόγω παραγραφής; Σε πόσες περιπτώσεις αποδείχτηκε η χειραγώγηση και την κάνανε γαργάρα; Πόσοι αφέθηκαν αδέσποτοι από τις αρμόδιες Αρχές [Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κλπ], να κάνουνε ανενόχλητοι 'μπαλαμούτι' στην πλάτη των -άπληστων- φουκαράδων συμπατριωτών μας;
Μου 'ρθε να φωνάξω εκείνη την ώρα στο συμπαθή κατά τα λοιπά υπουργό:
"Έλλα Αλλέκοο.. μπουχαχχαχα.."

9/16/2006 11:40:00 AM

 
Blogger Βαγγέλης Μπέκας said...

Διαφθορά: «Άλλος ένας τρόπος απελευθέρωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στους αντι-αναπτυξιακούς νόμους του κράτους…»
Κι όμως αυτή η άποψη έχει κατατεθεί επισήμως σε συνέδρια.
Δυστυχώς η διαφθορά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο…
Θα τη βρεις εκεί που η συλλογική συνείδηση είναι ακρωτηριασμένη…

9/17/2006 08:38:00 PM

 
Blogger suigenerisav said...

Θα τη βρεις σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συγκρότησης. Με ή χωρίς "ακρωτηριασμένη συλλογική συνείδηση"..
Το ζήτημα είναι αν επιθυμείς και ενδιαφέρεσαι για να την αναχαιτίσεις..

9/19/2006 02:44:00 AM

 
Blogger So_Far said...

Εκ ΄"μαύρης" πείρας ορμώμενη θα σου πω απλά το εξής: όσες φορές προσπαθείς να την αναχαιτίσεις έχεις το μαχαίρι στο λαιμό με απειλές του στυλ "δε θα γίνει η δουλειά οπότε ξέρεις...." ή "να θυμηθούμε και εκείνη την παλιά υπόθεση που έχω στο συρτάρι....". Όταν λοιπόν γίνεται - όπως γίνεται η δουλειά - έχοντας μείνει όσο πιο πολύ μπορείς "καθαρός" ελπίζεις να ξεσκεπαστεί η διαφθορά από κανέναν εισαγγελέα αλλά παράλληλα φοβάσαι και το μέγεθος της δικής σου εμπλοκής. Άρα στην ουσία δεν ελπίζεις να ξεσκεπαστεί ποτέ, γιατί απλά έχεις παρελθόν ήδη και μια νέα δουλίτσα με την απαραίτητη διαφθορά και διαπλοκή σε περιμένει παρακάτω...

9/19/2006 09:01:00 AM

 

Post a Comment

<< Home